Naaitechnieken – Een geïlustreerde handleiding voor de traditionele en eigentijdse technieken van Wendy Gardiner.
Vertaald vanuit het Engels naar het Nederlands. De oorspronkelijke titel
is: The Encyclopedia of Sewing Techniques en het is inderdaad een soort encyclopedie voor begrippen en technieken die met naaien, met de naaimachine of naaien met de hand te maken hebben. Dit boek bevat geen patronen of projecten.
Het eerste hoofdstuk beschrijft en vergelijkt grondbeginselen oa tussen de verschillende naalden spelden, scharen, garen, naaimachine voetjes. Ik heb nooit een naailes gevolgd en vond het handig dat alles op een rijtje is gezet en dat ik bijvoorbeeld kon lezen wat precies het verschil is tussen Kleermakersspelden, Balpuntspelden en Quiltspelden, wat voor markeergereedschap er bestaat of welke functie heeft elk naaimachinevoetje. Ook het uitgebreide deel over soorten stoffen vond ik heel leerzaam.
In het deel ‘Naaitechnieken’ worden praktische technieken uitgelegd met gedetailleerde stap-voor-stapinstructies en tekeningen of foto’s. Denk aan b.v. knoopsgaten, ritssluitingen, zomen, elastiek en tunnels zetten, figuurnaden, plooien en rimpelen enz.
Voordat ik het boek had maakte ik al een jurk voor mijzelf en een jasje voor mijn zoon. Ik merkte dat ik basiskennis miste en daardoor soms een fout maakte. In tijdschriften zoals Knipmode worden ook sommige basis technieken uitgelegd maar soms miste ik precies die ene tekening die alles duidelijk maakt. Hiervoor is “Naaitechnieken” handig: wat je zoekt zit op één plek.
De laatste hoofdstuk gaat over Speciale Naaitechnieken: Couture naaien, Naaien van bijzondere stoffen (Kant en stoffen met kralen b.v.) en natuurlijk Creatief naaien zoals patchwork, applique, en zelfs chenille en trapunto worden kort beschreven.
Het is geen patchwork of quilten-book en zeker niet een encyclopedie voor patchworkechnieken, daarvoor bestaat een ander book: The Quilter’s Ultimate Visual Guide van Ellen Pahl.
Maar omdat “Naaitechnieken” algemeen is, is het perfect voor de beginner die pas een naaimachine heeft gekocht of gekregen. Als u uw dochter (of zoon!) een naaimachine als cadeau geeft doe “Naaitechnieken” er ook bij. Zo krijgen de beginners de basiskennis én worden zij geïnspireerd en gestimuleerd om meer uit de naaimachine te halen.
Heel erg leuk dat je ook boek besprekingen gaat doen!
Groetjes Carla.