Spotlight – Robbi Joy Eklow

Spread the love
Groovy Guitars, 2003

Ik leerde Robbi, aka (ook bekend als) The Goddess of the Last Minute kenen
door haar column op de laatste pagina van Quilting Arts magazine. In haar column schrijft ze over onderwerpen die verband houden met haar werk en haar reizen. Ze is erg grappig en ik kon soms identificeren met haar en dezelfde “virussen” (bijvoorbeeld het verzamelen van materialen, ergens opbergen en vergeten om ze te gebruiken) herkennen.
Andere keren kon ik alleen maar wensen dat ik ooit zal doen wat ze doet: de wereld reizen en mijn quilts naar grote quilt tentoonstellingen versturen.

Robbi naait en borduurt sinds ze een kind was, maar later haalde ze een diploma in bouwkunde van de universiteit. Ze is getrouwd met Brian en heeft 2 kinderen. Zij nemen vaak deel in haar avonturen die ze in haar column beschrijft.
Ze begon haar eerste quilt in 1976 en haar boek “Free Expression ‘sluit af met de zin:” Tot op heden heeft ze niet door haar vinger genaaid “. Dit is heel grappig. Ik ben pas in 1976 geboren en ik heb al door mijn vinger een paar jaar geleden genaait.
Zoals veel andere art quilters (misschien wel de meeste van hen) begon ze met het maken van traditionele quilts maar kwam er al snel genoeg achter dat het niet haar ding was. Ze wilde haar eigen ontwerpen maken en haar eigen technieken ontwikkelen in plaats van instructies volgen. Toen ze een quilt tentoonstelling bezocht realiseerde ze zich dat er vele manieren zijn om een ​​quilt te maken. Een citaat die mij zeer aanspreekt:

“Ik begon mijn quilts op mijn eigen manier te maken, met mijn eigen stem. Toen begon ik van quilten te houden”

Steampunk Sublime

Nog iets wat we gemeen hebben is ongeduld. Robbi schrijft in haar boek “Free Expressio”:
“Mijn stijl van quilten is geëvolueerd door mijn verlangen om de ontwerpen die in mijn hoofd opkwamen meteen te realiseren”
Haar quilt tops zijn fused applique. Er is geen probleem met de rauwe randen omdat haar quilts bestemd zijn om op de muur te hangen zoals schilderijen en zouden niet worden in de wasmachine gewassen . Robbi’s quilts zijn kleurrijk. Ze maakt gebruik van het kleurenwiel om contrast te creëren dat de aandacht  van de kijker grijpt.
Haar appliques zijn huishoudelijke spullen zoals vazen, theepotten en fruitschalen. Dingen die ze eigenlijk zelf heeft. ze koopt in de kringwinkels en de markt om te gebruiken in haar quilts! Ze heeft ook een aantal quilts ontworpen met behulp van de computer.
Robbi verft haar stoffen zelf in de kelder van haar huis. Ze maakt alleen gebruik van zelf geverfde stoffen in haar quilts. Haar quilts zijn extreem “free-motion” met de naaimachine gequilt. Toen ze beschrijft de “state of flow” quilten haar zet kan het gevoel zelf herkennen. ik beschrijf het soms als meditatief.
Robbi geeft les in stof verven, fused appliques en de vrije hand (free-motion) quilten. Ze neemt deel aan quilt shows en haar quilts winnen.

One Last Orange, won the Rookie of the Year award in 2004.

Tijd geleden kocht ik een patroon van een “naald turn applique” mini quilt maar iedere keer ik aan de quilt werk denk ik aan iets dat Robbi wel eens zei: “In de kunst, krijg je geen extra punten voor het kiezen van de ingewikkelde weg”. Ik heb ook fused applique geprobeerd en het is inderdaad een snelle manier om de afbeelding op het doek te krijgen om vervolgens direct naar het leuke gedeelte te gaan – quilten!
Ik ben bezig met een quilt die ik heb gemaakt met behulp van de methodes Robbi leert in haar boek. Het heet “tea party” en ik moet het nog afmaken.

Er is maar een ding dat ontbreekt in haar quilts: KRALEN! Ik lees in haar column dat ze kralen wel eens koopt dus moet ik me afvragen – waar zijn ze dan?

Verder lezen:
Robbi’s website
Direct link to quilts gallerij
Robbi’s blog
Fused applique technique on HGTV
Robbi’s boeken
Interview met Robbi op the blog Craftside
Facebook pagina

2 gedachten over “Spotlight – Robbi Joy Eklow”

  1. Pingback: Tilda maar toch niet helemaal | Maak iets moois

  2. Pingback: Boek Recensie: The Quilting Arts Book – Maak iets moois

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.