Ik hoor de bel,
Ik hoor de bel;
tingelingeling wie komt daar aan?
De ijscoman, de ijscoman!
Mijn kinderen hebben een bijzondere talent! ze horen de ijscoman als hij nog 3 straten van ons vandaan. Vroeger was dat de teken om haastig eurootjes te gaan zoeken want de kinderen stonden al met blote voeten op de stoep. Als de ijscoman niet komt willen ze naar het benzinestation in de straat verderop en ook bij het zwembad willen ze wat. Daarom heb ik een nieuwe regel bedacht. In het begin van de maand haal ik ijsjes-geld op en van dit geld mag alleen ijsjes gekocht worden. We nemen het ijsjes-geld in het ijsjes portemonnee als ze gaan ijsjes kopen en naar het zwembad en als het op is voordat het maand voorbij is dan hebben ze een paar dagen geen ijsje of niet de duurste Magnum maar een rakketje..
Benodigheden:
- Portemonneesluiting rond zilverkleurig 9 cm
- 7 cm x 20 cm roze stof voor ijsje
- 11 cm x 20 cm bruine geruite stof voor hoorntje
- 15 cm x 20 cm voering stof
- alleslijm of textiellijm
- stof markeerstift (ik gebruik water oplosbaar blauwe fijne markeerstift)
- passer, lineal, potlooad
Patroon tekenen:
De breedte van de portemonneesluiting is 9 cm. de radius van de half cirkel dat het ijsje wordt is dus 4,5 cm. ik teken de middelpunt en maak en half rondje met de passer. De rest van het patroon is makkelijk te zien in onderstaande afbeelding:
Op deze manier is het mogelijk om zelf een patroon te tekenen voor elke grote van portemonneesluiting. Het patroon knip ik uit.
Ik naai het strookje roze stof aan de bruine geruite stof. Daarna leg ik het patroon precies zoals hieronder staat:
Ik markeer het patroon op de stof met de markeerstift. Dat doe ik 2 keer naast elkaar en dat doe ik ook op de stof die ik gekozen heb voor de voering
Ik knipt de delen uit: 2 delen voering, 2 delen buitenkant
Nu begon ik de delen te naaien. Ten eerste naai ik 2 delen voering, gelegd goede kanten op elkaar. Ik begin in een punt waar het hoorntje begint en eindig waar net voordat de cirkel begint. Ik laat ook een stukje van 3 cm open. Dat is nodig om later alles naar de goede kant te keren. Precies hetzelfde doe ik met de 2 delen van de buiten kant.
Leg de kleppen (het ijsje gedeelte) op deze manier met de goede kanten op elkaar: elke klep van buitenkant precies op een klep van de voering. Naai de twee kleppen van de portemonnee. Begin naaien van het punt waar het ijsje begint. Naai rondom de bovenrand en stop waar het hoorntje begint. Herhaal dit met andere tas flap.
Voor het omkeren knipjes doen in de ronde gedeelte en het punt van het hoorntje. Keren gaan door het opening in de voering. als de hele zak is omgekeerd kan de voering in de buiten zak geschoven worden.
De portemoneesluiting heeft gaatjes. Een portemonneesluiting met gaatjes kan je lijmen zoals portemonneesluiting zonder gaatjes maar je kan ze ook stikken. Ik heb vroeger al laten zien hoe je ze met kralen zelfs kunt naaien. Deze keer koos ik voor lijmen.
Lijmen
Ik gebruik alleslijm. textiellijm is ook perfect voor deze taak.
Breng lijm in het kanaal op één zijde van de portemoneesluiting.Begin bij het scharnier en werk je weg naar de andere scharnier. Breng lijm ook aan de stof.
Plaats uw portemonnee in het frame. Begin met het plaatsen van de zijkanten van je portemonnee in het frame (beide scharnieren eerst) dan werk je weg omhoog naar de top.
Gebruik een scherp object zoals een klein schaar of pincet om de stof gelijkmatig in het frame te duwen. Draai het tasje op om te controleren of de voering ook gelijkmatig wordt in het frame ingevoegd is. Laat een kant totaal drogen voordat je begint met de andere kant. Lijm de andere kant op dezelfde manier.
en klaar!