spijkerbroek inkorten en de originele rand behouden

Spread the love

Ik ben niet lang en het gebeurt nooit dat ik een spijkerbroek koop die niet verkort moet worden. Maar spijkerbroeken hebben altijd z’n nette zoom met dikke doorstiksel (top-stitch) en ik wilde de originele rand behouden.
2 weken geleden kreeg ik een nieuwe spijkerbroek van mijn moeder en die was ook veel te lang. Uiteindelijk¬† heb ik hem gisteren ingekort en heb ik foto’s gemaakt van de stappen. Hierbij mijn manier om te zorgen dat de originele zoom behouden blijft:

Vouwen naar de gewenste lengte

Let op:

  • De broek mag niet te hoog opgetrokken zijn of te laag hangen.
  • Draag een riem als het nodig is.
  • Meet de broek met schoenen aan.

 

Meet de lengte

Daarna tel er de lengte van de originele zoom bij op.
Vouw de spijkerbroek precies  op de helft van de berekende lengte.
Bij voorbeeld: Ik moest 13 centimeters verkorten en originele zoom van mijn spijkerbroek was 1 centimeter lang. Ik moest dus de broek met 14 centimeters verkorten en niet 13 centimeters want de originele zoom wordt teruggezet. Daarna vouwde ik de onderkant van de broek 7 centimeter naar buiten.

Stik dichtbij de originele zoom

Pas nu de broek voor alle zekerheid want als je de gevouwen rand zo af knipt is het niet meer mogelijk de broek weer te verlengen.

Keer broek binnenste buiten en knip de dubbele gevouwen rand om 1 cm af
De naad afwerken met zig-zag steek

De naad afwerken met zig-zag steek is noodzakelijk want als je dat niet doet komen er draden los elke keer dat je de spijkerbroek met de wasmachine wast. Dat weet ik van eigen ervaring..

Keer de broek om en zorg ervoor dat de naad netjes naar boven ligt en daarna stik op 2 mm de naad vast.
Zo ziet het nu eruit
Klaar om aan te doen!

Het is echt eenvoudig. Het duurde mij alleen langer omdat ik moest steeds stoppen om goede foto’s te maken. Ik hoop dat het duidelijk is en dat het helpt!
Succes!

4 gedachten over “spijkerbroek inkorten en de originele rand behouden”

  1. ik doe het al jaren zo, gezien van een haute couturenaaister, juist het stiksel aan de bovenkantpc speed iets dichter bij de naad, hoogstens 1mm en het is nog veel mooier!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.